Main menu

Vad skulle du göra om..?

Detta är en kom-igång-övning med syfte att skapa ett gott klimat i gruppen. Grundövningen går bra att göra med yngre elever, medan varianten passar bättre med elever som är något äldre.

Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen.

Material: Lappar i två färger, ca A6-storlek.

Annons

Arbetsmodell: Dela ut lapparna i en av färgerna och be eleverna skriva och avsluta frågan: ”Vad skulle du göra om…?” Vik ihop och samla in lapparna som läggs i en korg. Dela ut lapparna i den andra färgen och eleverna skriver och avslutar meningen ”Jag skulle…”. Även dessa lappar viks ihop, samlas in och läggs i en annan korg. Två elever kommer fram och drar en lapp ur var sin korg. Den som drog frågelappen läser t ex: ”Vad skulle du göra om jag öppnade fönstret och flög ut?” Den andra drar en svarslapp och läser kanske: ”Jag skulle ringa till mormor.”

Övningen kan leda till många glada skratt och absurda situationer, men det kan också dyka upp sådant man som lärare inte uppskattar lika mycket. Scenariot kan bli så här: ”Vad skulle du göra om du bajsade på dig?” Svar: ”Jag skulle bajsa på mig.” Första gången det dyker upp vrider sig klassen säkert av skratt, andra gången är det också underhållande, men hur blir det tredje och fjärde? Ta en diskussion om vad som gör att övningen verkligen blir rolig. Det är det oväntade som skapar humorn.

Variant: Utgå från grundövningen. När övningen är klar och varje elev har dragit en frågelapp och en svarslapp, paras eleverna ihop i par och med hjälp av de lappar de fått, fantiserar de tillsammans ihop en historia. Ta gärna hjälp av steg 4 och 5 som handlar om ”Berättelsen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS