Main menu

För och emot

Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen, parvis

Material: Talkort i A6-format; Ämnen på kort. Om ämnena inte räcker till hela klassen så spelar det ingen roll, argumenten för och emot kan bli ganska olika ändå:
Införa skoluniform?     Tacos som skolmat varje vecka?
Läxor?         Ytterkläder i klassrummet?
Keps inomhus?     Godis varje dag?
Pizza varje dag?     Längre raster?
Kortare skoldag?    Längre höstlov?
Vegetarisk mat?     Fler språk som språkval?
Gratis att gå på bio?     Köra skoter/moped från 11 år?
Gratis TV-kanaler?      Mobil i klassrummet?
Skriva vad som helst om vem som helst på Internet?

Arbetsmodell: Dela in klassen i par och ge dem var sitt ämne. Varje par ska nu hitta argument både för och emot det tilldelade ämnet. Eleverna gör parvis en lista med för- och motargument. Precis som i föregående övning väljer de ut de tre bästa argumenten som talar för ämnet och rangordnar dem på samma sätt. På ett annat talkort skriver de argument emot ämnet enligt samma princip. Eleverna kommer sedan överens, eller lottar, vem som ska tala för ämnet och vem som ska tala emot. De tränar en liten stund för sig själva och redovisar sedan för klassen.

Annons

Avsluta redovisningen med en enkel omröstning för att se vilka argument inom varje par som var de bästa. Låt enbart några elevpar redovisa, eftersom alla av praktiska skäl inte kan få göra det varje gång. Eleverna blundar vid omröstningen, så att de inte påverkas av varandra. Läraren frågar för varje argument vilka som håller med/är för och de elever som är det räcker upp handen. Läraren antecknar resultatet (= antalet elever som är för) och gör sedan på samma sätt med argumenten som talar emot. Det blir spännande att se, om det är för- eller motargumenten som segrar i respektive par.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS