Main menu

Andningsövning I

Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen

Arbetsmodell: Det enklaste sättet att själv kontrollera om man verkligen andas med magen är att ligga på rygg och placera händerna på magen. Då kan man känna hur magen höjs och sänks i takt med andetagen. Därför är det en fördel om man har möjlighet att möblera, så att alla kan ligga på golvet med tillräckligt utrymme mellan sig för att inte störa varandra. Är gruppen ovan att göra avslappningsövningar, kan det bli lite fnissigt och tramsigt de första gångerna. Förklara att det är meningen att man ska andas långsamt. Gör man inte det, kan man börja hyperventilera och bli yr.

Den här övningen sänker pulsen och kan med fördel göras före ett framträdande. När gruppen klarar att göra andningsövningen liggande, så gör man samma övning både sittande och stående. Tanken är, att man ska lära sig att alltid använda rätt andningsteknik och dra nytta av den när man använder rösten.

Annons

Säg så här: – Kontrollera att du har tillräckligt med plats, så att du inte rör någon annan. Blunda och lägg händerna på magen. Stäng munnen och andas genom näsan. Lyssna först på instruktionen. Vi gör först en omgång tillsammans för att ni ska förstå hur man gör: Andas in djupt medan jag räknar till sex och håll andan medan jag räknar till tre. Andas långsamt ut när jag räknar till sex och håll andan igen när jag räknar till tre. In- och utandningsmomenten ska pågå under hela tiden jag räknar. Vi gör först tre omgångar tillsammans. Nu börjar vi. Andas in: 1-2-3-4-5-6. Håll andan: 1-2-3. Andas ut: 1-2-3-4-5-6. Håll andan: 1-2-3.

Efter tre omgångar fortsätter eleverna på egen hand.

Tips för att lugna ner sig ytterligare inför ett framträdande:
Gör tre omgångar av andningsövning I. Tryck samtidigt med tre fingrar hårt mot vänster handleds insida mellan den första och den andra senan från tummens sida räknat. De här övningarna kan utföras mycket diskret. Den sänker pulsen vilket gör att man blir lugnare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS