Main menu

Veckans nyheter

Att använda sig av nyheter när man tränar redovisningar är ett bra tillfälle att skapa intresse för omvärlden. Genom att låta två elever/vecka vara ansvariga för uppgiften nås dubbla syften: regelbunden träning samt koll på nyhetsflödet.

Gruppstorlek: Två elever

Material: Nyheter från tidningar, internet, TV samt talkort. (Arbetet underlättas om man har tillgång till texter som är åldersanpassade från till exempel ”Tidningen i skolan”. Saknar man sådana texter krävs mycket handledning för att innehållet ska bli begripligt både för dem som arbetar med uppgiften och för dem som är åhörare.)

Annons

Arbetsmodell: Använd arbetsmodellen från steg 6 i arbetet med talkort. Där gås arbetet igenom i tre steg och hemuppgiften gäller för de två elever per vecka som ska redovisa. Till exempel kan eleverna förbereda detta när klassen har egen planering/eget arbete/svenska. Finns det möjlighet, kan man ge som hemuppgift att träna på framförandet.

Kom ihåg att låta dem som ska redovisa först göra en provredovisning för en mindre grupp, som ger ROS och GODA RÅD före redovisningen för klassen. Redo­visningen följs av respons från lyssnarna. Variera feedbacken med hjälp av de olika responsmodellerna ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS