Main menu

Ryggsäcken

Gruppstorlek: Hela gruppen/klassen

Material: En påse/ryggsäck fylld med prylar.

Arbetsmodell: Samla diverse vardagsföremål som till exempel några utländska mynt, en sked, en tejprulle, en kryddburk, små askar, ett gem, en ljusstump, gamla avlagda leksaker och plastfigurer.

Annons

Gruppen sitter i ring. Alla får dra en sak från påsen som de gömmer i handen, så att ingen kan se saken. Introducera övningen genom att säga: – Den här saken du har i din hand är magisk. Vad kan man göra med den?

Förklara för eleverna att de med hjälp av sin fantasi ska berätta för klasskompisarna vad man kan göra med den sak de dragit fram ur påsen. De ska alltid börja påståendet med: – Det här är ingen vanlig/inget vanligt… Om vi tar en legobit som exempel, skulle elevens förklaring kunna låta så här: ”Det här är ingen vanlig legobit. Om man börjar bygga med den, gör den hela tiden kopior av sig själv och till slut kan man bygga världens största legotorn och bli världsberömd.

Välj vem som börjar och fortsätt övningen tills alla har berättat vad man kan göra med den sak de dragit ur ryggsäcken/påsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS