Main menu

Ögonkontakt

Det här stegets trygghets- och kom-igång-övningar för ett harmoniskt, tillåtande klassrumsklimat ägnas åt att våga ta ögonkontakt med varandra.

I vår kultur är en viktig del av den sociala kompetensen att möta varandra med blicken. Det visar att vi respekterar och är öppna inför varandra; vi ger varandra positiva impulser och skickar signaler om att vi känner oss trygga i situationen. Att kombinera ögonkontakten med ett varmt leende förstärker den positiva känslan.

Ofta upplever eleverna till en början att det känns jobbigt och ”pinsamt” att se andra i ögonen. För att avdramatisera det här momentet är det därför viktigt att öva ögonkontakt på ett lustfyllt sätt, t.ex. genom att göra det här stegets övningar.

Annons

Att ha som rutin att hälsa på var och en av eleverna varje morgon och/eller eftermiddag genom att ta i hand samtidigt som man säger elevens namn och har ögonkontakt kopplat till ett varmt leende, är ett bra sätt att vänja dem vid att våga möta andra med blicken. Det gör också att alla känner sig sedda.

Att kräva att vi ska ta i hand och se varandra i ögonen kan naturligtvis inte drivas in absurdum. Det är oerhört viktigt att vara lyhörd för vad som kan vara mindre lämpligt för vissa elever.

Se övningarna Ögonfärg i radÖgonkontakt i radArga leken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS