Main menu

Liknelser

En liknelse mellan två begrepp där jämförelseledet utgörs av “som” eller “liksom” t ex ”hungrig som en varg”. Elever med annat modersmål än svenska kan ha stora problem med liknelser, men samtidigt är den här övningen ett nyttigt och roligt sätt att lära sig idiomatiska uttryck på sitt nya modersmål.  Det kan också vara givande för dem att försöka hitta liknelser från det land de ursprungligen kommer ifrån och jämföra dem med de svenska. Anpassa övningen efter gruppen.

Gruppstorlek: Par

Material: Ordkort med liknelser där några ord är borttagna och med facit längst ner på kortet i upp- och nervänd skrift. Papper att skriva poängfördelningen på.

Annons

Arbetsmodell: Introducera gärna övningen i helklass med att gå igenom ordkorten. Läraren läser hela liknelsen och eleverna hjälps åt att förklara betydelsen. Dela därefter in klassen i par. Varje par får en hög med ett jämnt antal kort, som ska ligga med textsidan neråt. På ett papper, där eleverna ska anteckna sina poäng, skriver de sina namn som rubrik i två spalter. De bestämmer vem som ska börja ta upp ett kort och läsa liknelsen, där något/några ord saknas. Partnern försöker säga hela liknelsen. Rätt svar, som står nederst på kortet, ger ett poäng. Eleverna turas sedan om att läsa respektive svara.

Variant 1: Arbeta i grupper om 3-4 elever. Arbeta som ovan och i turordning.

Variant 2: Dela in gruppen/klassen i två lag. Lotta i förväg om vilket lag som ska börja svara och skriv upp båda lagens namn på tavlan. Läraren har alla kort, drar ett ur högen och läser högt den del av liknelsen som står på kortet. Eftersom vissa liknelser börjar på samma sätt (t ex Envis som) kan den som läser markera varje ord som saknas med något ljud som en knackning i bänken, ett hummande etc.

Det lag som fick lotten börjar svara. Rätt svar, som står nederst på kortet, ger ett poäng som antecknas på tavlan under lagets namn. Vid felaktigt eller uteblivet svar, går frågan över till det andra laget. Fortsätt på samma sätt och låt lagen turas om att svara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS