Main menu

Karin Beronius

Karin Beronius kommer från Älvdalen i norra Dalarna, fyra mil norr om Mora. Före fem års ålder talade hon enbart älvdalska och moramål, men genom att lyssna på radio och leka med kompisar från Stockholm lärde hon sig tala svenska.

Hon har varit lärare i engelska, franska, tyska sedan slutet av 70-talet och tycker det har varit fantastiskt roligt och stimulerande. Ändå menar hon att arbetet med retorik har varit, om möjligt, ännu mer givande och intressant, och att det har givit henne fördjupade perspektiv och nya insikter i både yrkes- och privatliv. Hon introducerade retorik i Älvdalsskolan 1999 och införde tillsammans med ett 15-tal retorikpiloter projektet ”Retorik som röda tråden F-9”. Förutom positiv uppmärksamhet i våra nordiska grannländer fick arbetet under 2002 stor framgång och uppskattning med fina nationella utmärkelser: Skol­priset SPIRA, 1:a pris samt Utbildnings­akademins Stora Pris, 3:e pris. Arbetet har också uppmärksammats i media, bland annat i lärar­tidningar och UR-program. Att 6:or och 9:or i juni -14 höll avslutningstal i kyrkan för 14:e året i rad visar att arbetet lever kvar i Älvdalsskolan. När det blev uppenbart att det var ohållbart att både arbeta heltid som lärare och samtidigt ha utbildningar och föreläsningar, lämnade Karin skolan 2005 för att helhjärtat kunna ägna sig åt retorik.

Retorikkollegiets arbetsgrupp ”Skola och utbildning”, där Karin var aktiv 2007-2012 och projektledare 2008-2011, spred under några år budskapet om Retorik i skolan på seminarier och konferenser runt landet. Bland annat hölls uppskattade heldagskonferenser för pedagoger på högskolorna Dalarna och Mälar­dalen samt på Lunds och på Göteborgs universitet.

Annons

Under 2011 hade Karin ett uppdrag för UR, när hon tillsammans med Monica Ekenvall (Göteborgs Universitet) skrev lärarhandledning och övningar, “Våga tala – vilja lyssna”, till en radiotävling för åk 6, “Retorikmatchen”. Första omgången gick under vt 2012 med stor TV-sänd final i Stockholm. Under ht 2013 kom den andra och hösten 2014 den tredje omgången. Det här är ett mycket engagerande och spännande sätt att arbeta med retorik för både elever och lärare. På UR:s sida ”Retorik – rätt att tala, vett att lyssna” finns en stor mängd användbart material att ta del av – en rik källa att ösa ur.

Karin har vid ett flertal tillfällen intervjuats i radio samt deltagit i tre UR-program: “En svensk tiger”: “Svensk retorik” (AV-nr: 31713tv – 1-9); “Retorik – lika viktigt för lärare som för Obama?” (AV-nr: 101350tv 4) och seminariet “Retoriken i praktiken” på Skolforum, Stockholmsmässan.

Karin Beronius erbjuder kurser och undervisning: Kontakta henne via www.rhetordalarna.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS