Main menu

Associationskedjor

Den här övningen hjälper till att skapa ett tillåtande klassrumsklimat och tränar dessutom såväl koncentration, koordination som simultankapacitet. Den är lämplig för alla åldrar.

Gruppstorlek: Max 15-16 elever. Större grupper delas med fördel i två.

Material: Två ärtpåsar eller bollar i olika färger (gärna ”kosh­bollar” eller jongleringsbollar som är lätta att gripa tag i och som inte studsar).

Annons

Arbetsmodell: Skriv först ordet ”association” på tavlan och fråga eleverna om de vet vad det betyder. Förklara sedan att det innebär att när någon säger något, leder det tankarna till något annat. Berätta, att det i den här övningen handlar om att säga det allra första ord man tänker på, när man hör ordet som personen alldeles före en själv i kedjan säger. En associationskedja kan låta så här: Läraren: Glass → Elev 1: Sommar → Elev 2: Bada → Elev 3: Sola. En annan kedja kan bli så här: Äpple → banan → gul → solen → månen → planeter → stjärnor osv.

Försäkra dig om att alla har förstått, att man ska associera till det senast sagda ordet.
Alla står i en ring. Läraren startar bollkedjan genom att kasta ärtpåsen/bollen till någon i ringen och säger samtidigt ett ord. Mot­tagaren säger det ord han/hon associerar till och kastar bollen till någon annan som gör på samma sätt. Bollkedjan fortsätter tills alla har haft bollen. Den som fick bollen sist kastar tillbaka till läraren. Upprepa samma bollkedja om och om igen tills alla är säkra på tillvägagångssättet. Man måste alltså veta både från vem bollen kom och till vem man ska kasta den, för att övningen ska lyckas.

När kedja 1 fungerar bra, ta ytterligare en ärtpåse/boll, men i annan färg, och starta sedan kedja 2 som tar en annan väg mellan deltagarna. Träna så att kedja 2 fungerar lika bra som kedja 1.

Byt tillbaka till den första bollen och upprepa kedja 1 för att se om den fortfarande fungerar. Växla sedan mellan kedja 1 och kedja 2.

Se utbyggnad av övningen i Utmaningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Retorik i skolan

Om författarna

Ladda ner

Övningar

Dela och sprid

FacebookTwitterRSS